Enchilada z kurczakiem

Enchilada z kurczakiem

Składniki


  • Nadzienie
  • 4 kg piersi z kurczaka (lub udka bez kości)
  • 4 cebule (drobno pokrojone)
  • 6 ząbków czosnku (posiekane)
  • 4 czerwone papryki (pokrojone w kostkę)
  • 4 puszki czerwonej fasoli (odsączone)
  • 3 puszki kukurydzy (odsączone)
  • 2 łyżki kuminu (kmin rzymski)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki (lub więcej, jeśli lubicie ostre)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

  • Sos enchilada (domowy):
  • 2 l passaty pomidorowej
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki mąki pszennej (do zagęszczenia)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki kuminu i mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka chili (lub więcej do smaku)
  • Sól, cukier do smaku

  • Pozostałe
  • 30 tortilli pszennych (średnica ok. 20 cm)
  • 1,5 startego żółtego sera
  • Natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

1. Kurczak

Podsmaż kurczaka, a następnie porwij go na mniejsze kawałki.

2. Farsz

Na oleju podsmaż cebulę i czosnek.

Dodaj paprykę, a po chwili kurczaka i przyprawy.

Smaż ok. 5 minut.

Dodaj fasolę i kukurydzę.

Wymieszaj, podduś jeszcze 2-3 minuty.

3. Sos

W garnku podgrzej olej, dodaj mąkę i zrób zasmażkę.

Dodaj koncentrat, przyprawy i passatę. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.

4. Złóż enchilady:

Na każdą tortillę nałóż farsz, posyp serem i zawiń.

Układaj w naczyniach żaroodpornych.

Polej sosem, posyp pozostałym serem.

5. Pieczenie:

Piecz w 180°C przez 20–25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Wskazówki:

Podawaj z kwaśną śmietaną, salsą, limonką, guacamole.