
Enchilada z kurczakiem
Składniki
- Nadzienie
- 4 kg piersi z kurczaka (lub udka bez kości)
- 4 cebule (drobno pokrojone)
- 6 ząbków czosnku (posiekane)
- 4 czerwone papryki (pokrojone w kostkę)
- 4 puszki czerwonej fasoli (odsączone)
- 3 puszki kukurydzy (odsączone)
- 2 łyżki kuminu (kmin rzymski)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki (lub więcej, jeśli lubicie ostre)
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Sos enchilada (domowy):
- 2 l passaty pomidorowej
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 4 łyżeczki mąki pszennej (do zagęszczenia)
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki kuminu i mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka chili (lub więcej do smaku)
- Sól, cukier do smaku
- Pozostałe
- 30 tortilli pszennych (średnica ok. 20 cm)
- 1,5 startego żółtego sera
- Natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
1. Kurczak
Podsmaż kurczaka, a następnie porwij go na mniejsze kawałki.
2. Farsz
Na oleju podsmaż cebulę i czosnek.
Dodaj paprykę, a po chwili kurczaka i przyprawy.
Smaż ok. 5 minut.
Dodaj fasolę i kukurydzę.
Wymieszaj, podduś jeszcze 2-3 minuty.
3. Sos
W garnku podgrzej olej, dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
Dodaj koncentrat, przyprawy i passatę. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
4. Złóż enchilady:
Na każdą tortillę nałóż farsz, posyp serem i zawiń.
Układaj w naczyniach żaroodpornych.
Polej sosem, posyp pozostałym serem.
5. Pieczenie:
Piecz w 180°C przez 20–25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Wskazówki:
Podawaj z kwaśną śmietaną, salsą, limonką, guacamole.
Najnowsze komentarze