
Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- sól
- 4 cebule dymki
- 300 g marchwi
- 2 ząbki czosnku
- 1k kg mięsa mielonego
- 6 łyżek oleju sezamowego
- szczypta cynamonu
- 6 łyżek sosu sojowego
- pieprz
- kilka liści chińskiej kapusty pak choi
- mąka (do przygotowania)
- sos sojowy (do maczania)
- Z mąki ze szczyptą soli i ok. 260 ml wody zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 30 minut.
- Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać i drobno zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić. Dodać startą marchew, dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem. Smażyć przez 3-5 minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia. Liście kapusty chińskiej oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.
- Ciasto podzielić na porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 cm). Na każdym krążku ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę. Umieścić w koszyczku do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie. Natychmiast podawać z sosem sojowym do maczania.
Źródło: https://kuchnialidla.pl/dim-sum-z-farszem-z-miesa-mielonego
Najnowsze komentarze