Dim sum z farszem z mięsa mielonego

Dim sum z farszem z mięsa mielonego

Składniki


  • 550 g mąki pszennej
  • sól
  • 4 cebule dymki
  • 300 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1k kg mięsa mielonego
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • szczypta cynamonu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • pieprz
  • kilka liści chińskiej kapusty pak choi
  • mąka (do przygotowania)
  • sos sojowy (do maczania)
  • Z mąki ze szczyptą soli i ok. 260 ml wody zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 30 minut.
  • Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać i drobno zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić. Dodać startą marchew, dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem. Smażyć przez 3-5 minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia. Liście kapusty chińskiej oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.
  • Ciasto podzielić na porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 cm). Na każdym krążku ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę. Umieścić w koszyczku do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie. Natychmiast podawać z sosem sojowym do maczania.

Źródło: https://kuchnialidla.pl/dim-sum-z-farszem-z-miesa-mielonego