Kurczak satay z sosem orzechowym

Kurczak satay z sosem orzechowym

Składniki


  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 4 łyżki ziaren kolendry
  • łyżka kminku
  • 4 łyżki kurkumy
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżki curkumy
  • Sos:
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml masła orzechowego
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu ryżowego
  1. Marynata:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, włóż pokrojoną pierś kurczaka (ok 7 cm plastry) do marynaty i odstaw na 30 minut. Kurczaka ugrilluj.

Patyczki do grilla zamocz na 10 min w wodzie przed grillowaniem!

2. Sos:

Do mleczka kokosowego dodaj pastę curry, masło orzechowe, cukier, sól i ocet – wymieszaj składniki.

Źródło: https://houseofasia.pl/przepisy/kurczak-satay/