
Kurczak satay z sosem orzechowym
Składniki
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 kg piersi z kurczaka
- 4 łyżki ziaren kolendry
- łyżka kminku
- 4 łyżki kurkumy
- 4 łyżki soli
- 4 łyżki curkumy
- Sos:
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 500 ml mleczka kokosowego
- 150 ml masła orzechowego
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki octu ryżowego
- Marynata:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, włóż pokrojoną pierś kurczaka (ok 7 cm plastry) do marynaty i odstaw na 30 minut. Kurczaka ugrilluj.
Patyczki do grilla zamocz na 10 min w wodzie przed grillowaniem!
2. Sos:
Do mleczka kokosowego dodaj pastę curry, masło orzechowe, cukier, sól i ocet – wymieszaj składniki.
Najnowsze komentarze