Sernik japoński

Sernik japoński

Składniki


  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 100 g drobnego cukru – niecałe pół szklanki
  • 6 większych jajek
  • 50 g masła – 1/4 kostki
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej – około 30 g
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej – około 20 g

Tortownica o średnicy

ok. 20 cm

  • Bardzo dokładnie oddziel żółtka od białek. Białka przelej do osobnej miski.
  • W drugiej misce umieść razem bardzo miękkie lub roztopione i przestudzone masło (50 gramów); pół szklanki mleka (temperatura pomieszczenia lub lekko ciepłe); 300 gramów kremowego serka śmietankowego; sześć żółtek jajek; 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej, czyli około 30 gramów mąki, 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, czyli około 20 gramów mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksuj na gładko najlepiej przy pomocy ręcznego blendera typu żyrafa.
  • Aby sernik japoński był jeszcze bardziej puszysty i wyrośnięty składniki połącz korzystając z kąpieli wodnej. Przygotuj wówczas szerszy garnek wypełniony do 1/3 wodą. Zagotuj wodę w garnku i utrzymuj ją wrzącą, ale nie mocno gotującą się. Nad garnkiem umieść szklaną lub metalową miskę z masłem, mlekiem i serkiem. Mieszaj składniki nad kąpielą wodną, aż połączą się w gładką masę. Nie pozwól się jej jednak zagotować. Gdy wszystko ładnie się połączy, odstaw miskę do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodaj wszystkie żółtka, 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej, czyli około 30 gramów mąki, 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, czyli około 20 gramów mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki soku z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Białka umieść w szklanej lub metalowej misce. Dodaj małą szczyptę soli i zacznij je ubijać. (Aby uzyskać lepszy efekt można też do białka dodać odrobinę kwaśnego winianu potasu, ale nie jest to konieczne). Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie.
  • Powoli zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. W ten sposób dodaj całe 100 gramów cukru drobnego. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
  • Ubite białko z cukrem zacznij dodawać porcjami do miski z rzadką masą z serkiem kremowym. Każdą porcję bezy delikatnie łącz z masą przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, aż połączysz ze sobą wszystkie składniki. Staraj się za długo nie mieszać masy, by zachowała maksymalną puszystość.
  • Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki wytnij szersze, by wydłużyć w ten sposób wysokość rantów formy. Aby pergamin trzymał się wewnętrznych rantów formy polecam wysmarować je wcześniej odrobiną masła.
  • Porada: Jeśli planujesz piec sernik japoński w kąpieli wodnej, to formę wyłóż od zewnątrz dodatkowo paroma warstwami folii aluminiowej.
  • Sernik japoński możesz piec na dwa sposoby. Jeśli nie chcesz stosować kąpieli wodnej, to na dnie nagrzanego do temperatury 165 stopni (grzanie góra/dół) piekarnika umieść szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieść tortownicę z sernikiem. Sernik japoński piecz w takich warunkach przez 30 minut. Po tym czasie ustaw temperaturę na 130 stopni i piecz sernik przez ostatnie 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi piekarnika przez przynajmniej 30 minut. Dopiero po tym czasie uchyl drzwiczki a po chwili wyjmij formę z sernikiem.
  • Druga metoda polega na tym, by tortownicę wyłożoną od zewnątrz folią aluminiowa umieścić w większej formie wypełnionej do 1/3 wysokości wrzątkiem (Daj mniej lub więcej wody. Ważne, by nie dostała się ona od góry do tortownicy z sernikiem). Tak przygotowany sernik pieczesz na środkowej półce identycznie jak w wersji powyżej.

Źródło: https://aniagotuje.pl/przepis/sernik-japonski