
Spring rolls
Składniki
- 4 filety kurczaka
- 2 marchewki
- 1 ogórek
- 4 dojrzałe awokado
- 3 dojrzałe mango
- kilka listków sałaty
- świeża mięta
- opcjonalnie: majonez, wasabi
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 4 limonek
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- SOS
- 1 ząbek czosnku, drobno startego
- 4 łyżeczki drobno startego imbiru
- 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w kosteczkę
- sok z 2 limonek
- sok z 2 pomarańczy
- 6 łyżek octu ryżowego
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki sojowego
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Zgrillować kurczaka i pokroić go na podłużne paseczki. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paseczki lub posiekać w melakserze. Ogórka obrać pozostawiając paski skórki co 1 cm, pokroić na wąskie słupki.
Awokado i mango obrać i pokroić na cząstki (półplasterki) o szerokości mniej więcej zwiniętej roladki.
Przygotować zioła, opłukać i osuszyć sałatę.
Warzywa włożyć do miski i skropić sokiem z limonki wymieszanym z cukrem i ewentualnie sosem rybnym.
Arkusz papieru ryżowego namoczyć w gorącej wodzie (około 15 sekund, w szerokim naczyniu, może być woda z kranu). Odłożyć na ściereczkę, na środek kłaść po trochu każdego składnika, kawałek liścia sałaty, 1 – 2 plasterki kurczaka, kilka paseczków marchewki, ogórka, plasterek awokado i mango, świeże listki ziół oraz jeśli używamy – po łyżeczce majonezu wymieszanego z wasabi.
Zwijać naleśniki jak krokieta – zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi. Naleśniki trzymać pod ściereczką do czasu podania. Podawać z sosem w oddzielnej miseczce.
Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować przez około 10 minut aż sos nieco zgęstnieje, ostudzić.
Źródło:https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/spring_rolls_z_mango/przepis.html
Najnowsze komentarze