Spring rolls

Spring rolls

Składniki


  • 4 filety kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 4 dojrzałe awokado
  • 3 dojrzałe mango
  • kilka listków sałaty
  • świeża mięta
  • opcjonalnie: majonez, wasabi
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z 4 limonek
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
      • SOS
      • 1 ząbek czosnku, drobno startego
      • 4 łyżeczki drobno startego imbiru
      • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w kosteczkę
      • sok z 2 limonek
      • sok z 2 pomarańczy
      • 6 łyżek octu ryżowego
      • 6 łyżek cukru trzcinowego
      • 2 łyżki sojowego
      • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

    Zgrillować kurczaka i pokroić go na podłużne paseczki. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paseczki lub posiekać w melakserze. Ogórka obrać pozostawiając paski skórki co 1 cm, pokroić na wąskie słupki.

    Awokado i mango obrać i pokroić na cząstki (półplasterki) o szerokości mniej więcej zwiniętej roladki.

    Przygotować zioła, opłukać i osuszyć sałatę.

    Warzywa włożyć do miski i skropić sokiem z limonki wymieszanym z cukrem i ewentualnie sosem rybnym.

    Arkusz papieru ryżowego namoczyć w gorącej wodzie (około 15 sekund, w szerokim naczyniu, może być woda z kranu). Odłożyć na ściereczkę, na środek kłaść po trochu każdego składnika, kawałek liścia sałaty, 1 – 2 plasterki kurczaka, kilka paseczków marchewki, ogórka, plasterek awokado i mango, świeże listki ziół oraz jeśli używamy – po łyżeczce majonezu wymieszanego z wasabi.

    Zwijać naleśniki jak krokieta – zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi. Naleśniki trzymać pod ściereczką do czasu podania. Podawać z sosem w oddzielnej miseczce.

    Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować przez około 10 minut aż sos nieco zgęstnieje, ostudzić.

    Źródło:https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/spring_rolls_z_mango/przepis.html