AJVAR

AJVAR

Składniki


  • 10 czerwonych papryk
  • 4 bakłażany
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. oliwy
  • 3 ostre papryczki
  • 5 łyżek octu winnego białego

Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 170°C.

Warzywa myjemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 0,5 godziny. Przewracając tak, by podpiekły się ze wszystkich stron. Czosnek pieczemy w łupinie.

Aby warzywa łatwiej się obierało, po upieczeniu najlepiej umieścić je w foliowej torebce, szczelnie zamkniętej i odstawić na kwadrans.

Upieczone warzywa obieramy ze skórki, z papryk usuwamy środek i wszystko miksujemy.

Papryczkę chili kroimy na drobne kawałki.

W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy papryczkę i chwile smażymy.

Następnie dodajemy zmiksowane warzywa, ocet, koncentrat pomidorowy, i przyprawy.

Pastę gotujemy na małym ogniu przez około 0,5 godziny. Mieszamy, aby sos się nie przypalił.

Źródło:https://beszamel.se.pl/przepisy/przystawki-i-przekaski/co-to-jest-ajwar-jak-przygotowac-ajwar-re-87FV-v5vf-sXFB.html