
AJVAR
Składniki
- 10 czerwonych papryk
- 4 bakłażany
- 6 ząbków czosnku
- ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. oliwy
- 3 ostre papryczki
- 5 łyżek octu winnego białego
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 170°C.
Warzywa myjemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 0,5 godziny. Przewracając tak, by podpiekły się ze wszystkich stron. Czosnek pieczemy w łupinie.
Aby warzywa łatwiej się obierało, po upieczeniu najlepiej umieścić je w foliowej torebce, szczelnie zamkniętej i odstawić na kwadrans.
Upieczone warzywa obieramy ze skórki, z papryk usuwamy środek i wszystko miksujemy.
Papryczkę chili kroimy na drobne kawałki.
W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy papryczkę i chwile smażymy.
Następnie dodajemy zmiksowane warzywa, ocet, koncentrat pomidorowy, i przyprawy.
Pastę gotujemy na małym ogniu przez około 0,5 godziny. Mieszamy, aby sos się nie przypalił.
Najnowsze komentarze