
CEVAPCICI
Składniki
- 2kg mielonego mięsa
- ·2-3 duże cebule
- ·6 ząbków czosnku
- ·4 łyżeczki sody
- ·4 łyżeczki soli
- ·5 łyżeczek wędzonej papryki
- ·1 łyżeczka kolendry
- ·nać pietruszki
- ·1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego lub kolorowego
- ·250-350 ml wody do nadania odpowiedniej konsystencji
Cebule obieram, kroję w drobną kostkę razem z czosnkiem.
Do miski wkładam mięso dodaje wszystkie przyprawy, sodę, siekaną cebulę i na początek 125 ml wody. W misce mieszam mięso i dokładnie wyrabiam. Nie powinno być zbite. Jeśli jest twarde, to dodaję więcej wody. U mnie była to pełna szklanka.
Formuję kiełbaski i układam sobie na blaszce, nabijam na kijki
Rozgrzewam grill i smażę cevaPcici z każdej strony.
Źródło: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-chorwackie-cevapcici-z-grilla,1911140,anika1.html
Najnowsze komentarze