CEVAPCICI

CEVAPCICI

Składniki


  • 2kg mielonego mięsa
  • ·2-3 duże cebule
  • ·6 ząbków czosnku
  • ·4 łyżeczki sody
  • ·4 łyżeczki soli
  • ·5 łyżeczek wędzonej papryki
  • ·1 łyżeczka kolendry
  • ·nać pietruszki
  • ·1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego lub kolorowego
  • ·250-350 ml wody do nadania odpowiedniej konsystencji

Cebule obieram, kroję w drobną kostkę razem z czosnkiem.

Do miski wkładam mięso dodaje wszystkie przyprawy, sodę, siekaną cebulę i na początek 125 ml wody. W misce mieszam mięso i dokładnie wyrabiam. Nie powinno być zbite. Jeśli jest twarde, to dodaję więcej wody. U mnie była to pełna szklanka.

Formuję kiełbaski i układam sobie na blaszce, nabijam na kijki

Rozgrzewam grill i smażę cevaPcici z każdej strony.

Źródło: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-chorwackie-cevapcici-z-grilla,1911140,anika1.html