
Chlebki pita
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej,
- około 30 gramów świeżych drożdży (1/3 standardowej kostki),
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- płaska łyżeczka soli,
- pół łyżeczki cukru.
w dużej misce rozkrusz drożdże, dodaj wodę, oliwę i cukier, wymieszaj, aby drożdże zupełnie się rozpuściły, wsyp mąkę, ponownie wymieszaj (najlepiej użyć dłoni), przełóż na blat lub stolnicę i wyrób gładkie ciasto. Przełóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aby wyrosło. Następnie wyjmij z miski, podsyp odrobiną mąki, ponownie wyrób i podziel na około 4-5 części. Każdą rozwałkuj na płaskie placki. Rozgrzej dużą patelnię, najlepiej z grubym dnem, utrzymując średni ogień kładź ciasto (patelnia ma być sucha) i piecz z każdej strony przez około 3-4 minuty. Gdy trochę przestygną, pity rozkrój wzdłuż i nadziewaj tak jak lubisz.
sałatki.
Najnowsze komentarze