Sałatka szopska

Sałatka szopska

Składniki


  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona papryka
  • pół czerwonej cebuli
  • 150-200 g g sera owczego
  • sól, pieprz
  • 2 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oliwy z oliwek

  • SOS DO SAŁATKI
  • • 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju słonecznikowego
  • • 2 łyżki czerwonego octu winnego albo soku z cytryny

Wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić na bok na czas krojenia sałatki.

Umyte ogórki (mogą być ze skórką), paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pomidory pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka albo małą kostkę. Pomidory przed krojeniem można oczyścić z gniazd nasiennych, jeśli sałatka ma być podawana następnego dnia.

Wymieszać wszystkie składniki sałatki i doprawić przygotowanym wcześniej sosem. Ser owczy wyjąć z solanki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch sałatki.

Źródło: https://nietylkopasta.pl/salatka-szopska/