
Sałatka szopska
Składniki
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- pół czerwonej cebuli
- 150-200 g g sera owczego
- sól, pieprz
- 2 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
- SOS DO SAŁATKI
- • 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju słonecznikowego
- • 2 łyżki czerwonego octu winnego albo soku z cytryny
Wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić na bok na czas krojenia sałatki.
Umyte ogórki (mogą być ze skórką), paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pomidory pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka albo małą kostkę. Pomidory przed krojeniem można oczyścić z gniazd nasiennych, jeśli sałatka ma być podawana następnego dnia.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki i doprawić przygotowanym wcześniej sosem. Ser owczy wyjąć z solanki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch sałatki.
Najnowsze komentarze