TAFUHIJA

TAFUHIJA

Składniki


  • 6 słodkich jabłek (gatunki, które nie rozpadną się przy gotowaniu)
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 ml bitej śmietany (można zastąpić wegańską śmietaną na bazie tłuszczy roślinnych)
  • kora cynamonu lub cynamon w proszku
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 10 łyżek cukru trzcinowego lub innego cukru
  • 2 litry wody

Wydrążyć gniazda nasienne jabłek. Ja zakupiłam specjalny nożyk, bardzo usprawnia pracę, ale można okroić zwykłym nożem i pomóc sobie łyżeczką. Dziura w każdym jabłku właśnie mniej więcej taka, żeby weszła łyżeczka do kawy. Dziury wydrążyć na wylot, krem orzechowy jest zwarty, nie wypadnie na drugą stronę.

Przygotować syrop. Do wody wsypać cukier, dodać laskę wanilii i korę cynamonu (lub przyprawy w proszku – ilość wedle uznania), zagotować wszystko na dużym ogniu do rozpuszczenia cukru. Jabłka obrać ze skórki i zatopić w gotującym się syropie. Co pewien czas obracać za pomocą łyżki. Gotować ok. 10-15 minut, do momentu aż staną się przezroczyste. Czas gotowania zależy od jabłek. Ważne, żeby ich nie rozgotować.

Mielone orzechy wymieszać z bitą śmietaną i posiekaną żurawiną tak, żeby tworzyły sztywny krem.

Wyjąć jabłka i ostudzić. Nadziać kremem orzechowym i przyozdobić śmietaną. Zalać pozostałym z gotowania syropem.

Źródło: https://vegnifico.com/recipe/poached-stuffed-apples/
https://balkanblend.pl/2016/11/19/tufahija/