BRUSCHETTA

BRUSCHETTA

Składniki / 2-3 porcje


  • „lekka” bułka (np. paryska lub ciabatta)
  • oliwa extra vergine
  • czosnek
  • 2 pomidory (np. malinowe)
  • bazylia

  • OPCJONALNIE
  • cebulka dymka/szczypiorek
  • ok. 80 g sera (np. gorgoznola, mozzarella, kozi)

Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeśli lubimy intensywny smak czosnku można użyć startego). Skropić oliwą extra vergin.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, opcjonalnie dodać cieniutko pokrojoną dymkę i ser (w małych kawałkach lub starty).

Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/bruschetta