
GAMBERONI CON PEPERONATE
Składniki
- 0,5kg krewetek
- MARYNATA
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki octu winnego
- listki z 1 gałązki rozmarynu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- PEPERONATA
- 2 papryki (zielona i czerwona)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 puszka pomidorów bez skórek, około 300 g
KREWETKI
Do głębokiego talerza włożyć czosnek i rozmaryn, wlać oliwę oraz ocet winny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Krewetki umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty na pół godziny.
Rozgrzać grill w piekarniku do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, zagiąć końce folii tworząc boki na wysokość 1 – 2 cm. Krewetki wyjąć z marynaty i ułożyć na folii. Marynatę przelać do kubka. Krewetki zapiekać przez około 4 minuty, aż się zarumienią. Podczas pieczenia krewetki raz odwrócić i polewać marynatą.
Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerzu oraz skropić oliwą z oliwek lub pozostałą marynatą znajdującą się w folii. Podawać z peperonatą i opieczonym w tosterze chlebem.
PEPERONATA
Rozgrzać grill w piekarniku. Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać solą i pieprzem oraz wysmarować 2 łyżkami oliwy. Ułożyć skórką do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Papryki piec przez około 15 – 20 minut, aż skórka będzie brązowo – czarna. Wyjąć z piekarnika, zawinąć szczelnie końce folii na papryce i odczekać 10 minut. Wyjąć z foli i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę.
Pomidory odsączyć z sosu i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać pomidory i smażyć przez 3 – 4 minuty na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojone papryki oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
Najnowsze komentarze