GNOCCHI DI SPINACI AL SUGO DI POMODORO

GNOCCHI DI SPINACI AL SUGO DI POMODORO

Składniki


  • tarty parmezan
  • bazylia

  • FARSZ SZPINAKOWY
  • 150 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 100 g capreze
  • 100 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku

  • SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
  • 2 kg dojrzałych pomidorów lub 3 puszki krojonych
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • kilka listków bazylii (opcjonalnie)

  • IDEALNE CIASTO PIEROGOWE
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Zagnieść IDEALNE CIASTO PIEROGOWE i odłożyć na pół godziny pod przykryciem.

  • Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
  • W międzyczasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto.
  • Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 – 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut.
  • Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
  • Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu.
  • Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk).
  • Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga).
  • Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.

W międzyczasie nastawić SOS POMIDOROWY oraz przygotować nadzienie do pierożków.

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dodać pomidory, zwiększyć ogień do średniego i gotować przez 15 minut. Zmiksować na gładki sos, doprawić solą i cukrem.
  • W razie potrzeby sos można pogotować dłużej aby go odparować i zagęścić. Opcjonalnie modać dodać posiekaną bazylię.

Farsz szpinakowy: Szpinak opłukać, osuszyć na ręcznikach, włożyć do dużego garnka i mieszając podgrzewać przez ok. 2 – 3 minuty aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko, odcedzić i odcisnąć. Posiekać na desce i ostudzić. Włożyć do miski, dodać wszystkie sery: pokruszoną fetę, ricottę oraz tartą mozzarellę. Dodać przyprawy: sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i czosnek w proszku, wymieszać.

Ciasto pierogowe rozwałkowywać partiami na podsypanym mąką blacie. Wyciąć kółka i delikatnie rozciągać je w dłoni, nałożyć farsz i zlepić brzegi. Wrzucać partiami na zagotowaną i osoloną wodę i gotować przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.

Zapiekanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zagotować sos pomidorowy i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego. Ułożyć pierożki (po ok. 6 sztuk na 1 porcję) i wstawić do piekarnika na 15 minut. Posypać tartym parmezanem i bazylią.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pierogi-ze-szpinakiem-zapiekane-w-sosie-pomidorowym