GNOCCHOI

GNOCCHOI

Składniki


  • 1 kg ziemniaków (jesiennych – niemłodych, najlepiej odmiany „mącznej”, sypkiej)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko

Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki wymyć, nie obierać, nie nacinać skórki. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 35 – 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki, rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa (nie wolno używać melaksera).


Przestudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi.


Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań, z ulubionym sosem lub pesto oraz w przykładowych propozycjach znajdujących się poniżej.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/gnocchi_ziemniaczane/przepis.html