insalata italiana leggera

insalata italiana leggera

Składniki


  • ząbek czosnku
  • sól
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 szklanki plus 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pieprz
  • średni ogórek zieloni
  • kilka rzodkiewek
  • główka sałaty lodowej, grubo posiekanej
  • seler naciowy
  • 1 małea czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 1 szklanka Parmigiano-Reggiano
  • ser mozzarella
  1. Zetrzyj czosnek na pastę, połącz z solą.
  2. Dodaj majonez, ocet i oregano, a następnie oliwę z oliwek.
  3. Dopraw pieprzem.
  4. W jednej misce dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  5. Dodatkowo możesz podsmażyć na grillu plastry mozzarelli i dodać do sałatki.
  6. Smacznego!

Źródło: https://bottegadelgusto.pl/przepisy/lunch/wloska-salatka/