
PASTA AL POLPO
Składniki/ 2-3 porcje
- OŚMIORNICA
- 1 kg ośmiornicy
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- SOS POMIDOROWY
- 1 kg pomidorów malinowych (lub 700 ml passaty)
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku, starte
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- ORAZ
- 300 g makaronu wstążki
- świeża bazylia
- opcjonalnie: 4 łyżki kaparów
Mrożone ośmiorniczki wystarczy rozmrozić, przepłukać i odcedzić.
Można wrzucać na patelnię surowe ośmiorniczki – wówczas, wydzielając płyn, będą się dusiły w sosie własnym. Można też przed dalszą obróbką zahartować je, czyli obgotować we wrzątku bez przypraw lub usmażyć w gorącym oleju (ok. 10 minut). Tak przygotowane ośmiorniczki baby odcedzamy i dalej postępujemy według przepisu.
Ośmiorniczki będą najsmaczniejsze, jeśli na wstępie zostaną obsmażone w oliwie aromatyzowanej czosnkiem, który jest idealną przyprawą do ośmiorniczek, ponieważ dodaje im wyrazistości. Dobrze robią ośmiorniczkom zioła o mocnym, wyrazistym aromacie (rozmaryn, tymianek).
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć starty czosnek. Wlać wino i pogotować aż częściowo odparuje. Włożyć pokrojone pomidory, doprawić suszonym oregano. Podsmażać ok. 5-7 minut starając się zbyt często nie mieszać.
Dodać oliwki, pomidorki i 4 łyżki wywaru z ugotowanej ośmiornicy. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też dodać kapary jeśli lubimy.
Ugotowaną ośmiornicę pokroić na kawałki, dodać do sosu i wymieszać.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i dodać do sosu. Wszystko podgrzać i podawać ze świeżą bazylią.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-osmiornica
https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/osmiorniczki-baby-jak-przyrzadzac-porady-i-przepisy-na-dania-z-osmiorniczkami-aa-psK2-14jk-eEPZ.html
Najnowsze komentarze