PASTA AL POLPO

PASTA AL POLPO

Składniki/ 2-3 porcje


  • OŚMIORNICA
  • 1 kg ośmiornicy
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku

  • SOS POMIDOROWY
  • 1 kg pomidorów malinowych (lub 700 ml passaty)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych

  • ORAZ
  • 300 g makaronu wstążki
  • świeża bazylia
  • opcjonalnie: 4 łyżki kaparów

Mrożone ośmiorniczki wystarczy rozmrozić, przepłukać i odcedzić.

Można wrzucać na patelnię surowe ośmiorniczki – wówczas, wydzielając płyn, będą się dusiły w sosie własnym. Można też przed dalszą obróbką zahartować je, czyli obgotować we wrzątku bez przypraw lub usmażyć w gorącym oleju (ok. 10 minut). Tak przygotowane ośmiorniczki baby odcedzamy i dalej postępujemy według przepisu.

Ośmiorniczki będą najsmaczniejsze, jeśli na wstępie zostaną obsmażone w oliwie aromatyzowanej czosnkiem, który jest idealną przyprawą do ośmiorniczek, ponieważ dodaje im wyrazistości. Dobrze robią ośmiorniczkom zioła o mocnym, wyrazistym aromacie (rozmaryn, tymianek).

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć starty czosnek. Wlać wino i pogotować aż częściowo odparuje. Włożyć pokrojone pomidory, doprawić suszonym oregano. Podsmażać ok. 5-7 minut starając się zbyt często nie mieszać.

Dodać oliwki, pomidorki i 4 łyżki wywaru z ugotowanej ośmiornicy. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można też dodać kapary jeśli lubimy.

Ugotowaną ośmiornicę pokroić na kawałki, dodać do sosu i wymieszać.

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i dodać do sosu. Wszystko podgrzać i podawać ze świeżą bazylią.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-osmiornica
https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/osmiorniczki-baby-jak-przyrzadzac-porady-i-przepisy-na-dania-z-osmiorniczkami-aa-psK2-14jk-eEPZ.html