pizza fatta in casa

pizza fatta in casa

Składniki / 2 pizze


  • 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu
  • 320 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru no. białego

  • SOS
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

  • DODATKI
  • 250 g sera mozzarella z zalewy
  • 100 g szynki dojrzewającej np. prosciutto crudo
  • 2 garście rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Następnie rozczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: rozczyn, pozostałą wodę oliwę z oliwek oraz sól. Następnie wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.


Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, następnie podziel na 2 równe części. Każdą część rozciągnij na kształt koła średnicy 30-35 cm, można to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka.


W niewielkim rondelku rozgrzej oliwę, następnie lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Spody posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi. Następnie posyp po całej powierzchni porwanym serem mozzarella.


Pizzę piecz 8-12 minut w nagrzanym do 230 stopni piekarniku z teemoobiegiem, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca połóż plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posyp liśćmi rukoli.

Źródło: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/domowa-pizza/