POLLO TOSCANO

POLLO TOSCANO

Składniki / 4porcje


  • 4 porcje
  • 650 g filetów z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów 
  • ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
  • 125 g szpinaku
  • sól, pieprz, oliwa, mąka pszenna
  • tarty parmezan lub grana padano

Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, odciąć polędwiczki.


Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano, natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Na tym etapie kurczaka można odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas).


Mięso obtoczyć w mące, następnie kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. W razie potrzeby obsmażać na raty.


Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso i obłożyć pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.


Wlać śmietankę i zagotować. Posypać szpinakiem i wcisnąć go w sos aby listki zwiędły. Po ok. 1 – 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawić danie z patelni.


Podawać z wybranym dodatkiem posypując tartym serem.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-po-toskansku