
POLLO TOSCANO
Składniki / 4porcje
- 4 porcje
- 650 g filetów z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
- 125 g szpinaku
- sól, pieprz, oliwa, mąka pszenna
- tarty parmezan lub grana padano
Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, odciąć polędwiczki.
Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano, natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Na tym etapie kurczaka można odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas).
Mięso obtoczyć w mące, następnie kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. W razie potrzeby obsmażać na raty.
Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso i obłożyć pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
Wlać śmietankę i zagotować. Posypać szpinakiem i wcisnąć go w sos aby listki zwiędły. Po ok. 1 – 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawić danie z patelni.
Podawać z wybranym dodatkiem posypując tartym serem.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-po-toskansku
Najnowsze komentarze