
spaghetti ai gamberi
Składniki
- Cebula: 1 mała
- Czosnek: 4-3 ząbki
- Olej: 4 łyżki
- masło
- Nać pietruszki
- Krewetki
- Makaron spaghetti
- Pomidory: 1 puszka
- Pieprz i sól: do smaku
- śmietanka 30%
Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć.
Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać pomidory oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty.
Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-krewetkami
Najnowsze komentarze