spaghetti ai gamberi

spaghetti ai gamberi

Składniki


  • Cebula: 1 mała
  • Czosnek: 4-3 ząbki
  • Olej: 4 łyżki
  • masło
  • Nać pietruszki
  • Krewetki
  • Makaron spaghetti
  • Pomidory: 1 puszka
  • Pieprz i sól: do smaku
  • śmietanka 30%

Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć.

Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem.

Dodać pomidory oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty.

Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.

Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-krewetkami