
TENDINA DI MAIALE CON MOZZARELLA
Składniki
- ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 kulka (125 g) mozzarelli
- 2 gałązki rozmarynu
- 70 g szynki jamon serrano lub innej dojrzewającej
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki masła
- kilka pomidorków koktajlowych
Polędwiczkę umyć, osuszyć, odkroić błonę znajdującą się na zewnętrznej stronie polędwiczki. Pokroić ukośnie na plastry o grubości 2,5 cm.
Każdy kawałek rozbić tłuczkiem (najlepiej takim zakończonym metalową „kratką”). Natrzeć drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 0 5 godziny(lub dłużej jeśli jest taka konieczność).
Mięso wyjąć z lodówki i doprawić solą oraz pieprzem. Mozzarellę pokroić na tyle plasterków ile mamy porcji mięsa. Na każdym plasterku polędwiczki umieścić plasterek mozzarelli a na wierzchu położyć plasterek szynki. Spiąć wykałaczką przebijając mięso w 2 miejscach (jakbyśmy używali igły i nitki). Pod wystającą wykałaczkę włożyć kawałek rozmarynu.
Rozgrzać oliwę z masłem na większej patelni. Włożyć mięso szynką do góry i smażyć przez ok. 2,5 minuty na większym ogniu, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne ok. 2,5 minuty. Odstawić z ognia i posypać pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Usunąć wykałaczki, udekorować cząstkami cytryny i podawać np. z ziemniakami. Sos z patelni wykorzystać do polania porcji mięsa i ziemniaków.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/poledwiczki-wieprzowe-z-mozzarella
Najnowsze komentarze