
TIRAMISU
Składniki
- Krem
- Mascarpone 750 g
- jajko „zerówka” 5 sztuk
- cukier 100 g
- Syrop
- Kawa 200 ml
- Kakao 25 g
- likier amaretto 50 g
- ekstrakt waniliowy 10 g
- Do podania
- Biszkopt 24 sztuki
- Kakao do posypania
krok 1 Jajka mieszamy z cukrem w misce, ustawiamy nad garnkiem z lekko gotującą się wodą.
krok 2 Podgrzewamy, ciągle mieszając, do temperatury mniej więcej 70 stopni, aż nieco zgęstnieją. Zdejmujemy masę jajeczną z ognia, lekko chłodzimy i ubijamy mikserem, aż zwiększą swoją objętość.
krok 3 Zimne mascarpone mieszamy, by rozluźnić jego strukturę, po czym łączymy z jajkami, dodając po trochu i ciągle miksując.
krok 4 Parzymy kawę. Gorącą kawą zalewamy kakao, mieszamy. Dodajemy resztę składników syropu. Chłodzimy.
krok 5 Biszkopty zanurzamy na sekundę w syropie i układamy w formie. Przykrywamy kremem i kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Pokrywamy resztą kremu, posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Najnowsze komentarze