TIRAMISU

TIRAMISU

Składniki


  • Krem
  • Mascarpone 750 g
  • jajko „zerówka” 5 sztuk
  • cukier 100 g

  • Syrop
  • Kawa 200 ml 
  • Kakao 25 g
  • likier amaretto 50 g 
  • ekstrakt waniliowy 10 g

  • Do podania
  • Biszkopt 24 sztuki 
  • Kakao do posypania

krok 1 Jajka mieszamy z cukrem w misce, ustawiamy nad garnkiem z lekko gotującą się wodą.

krok 2 Podgrzewamy, ciągle mieszając, do temperatury mniej więcej 70 stopni, aż nieco zgęstnieją. Zdejmujemy masę jajeczną z ognia, lekko chłodzimy i ubijamy mikserem, aż zwiększą swoją objętość. 

krok 3 Zimne mascarpone mieszamy, by rozluźnić jego strukturę, po czym łączymy z jajkami, dodając po trochu i ciągle miksując.

krok 4 Parzymy kawę. Gorącą kawą zalewamy kakao, mieszamy. Dodajemy resztę składników syropu. Chłodzimy.

krok 5 Biszkopty zanurzamy na sekundę w syropie i układamy w formie. Przykrywamy kremem i kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Pokrywamy resztą kremu, posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Źródło: https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobic-tiramisu/