Zuppa di pomodoro con ceci e pasta

Zuppa di pomodoro con ceci e pasta

Składniki


  • Cebula: 2 mała
  • Czosnek: 4-3 ząbki
  • Olej: 4 łyżki
  • Ciecierzyca: 2 puszka
  • Makaron : 300g
  • Bulion: 2 litr
  • Pomidory: 2 puszka
  • Oregano: 2 łyżeczka
  • Bazylia: 1 łyżeczki
  • Pieprz i sól: do smaku

W garnku rozgrzej olej. Cebulę drobno pokrój, a czosnek posiekaj. Wrzuć do garnka i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem ciecierzycy i gotuj około 10 minut. Makaron ugotuje się w zupie, nie gotujemy go wcześniej. Po tym czasie dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze kilka minut, aż makaron będzie miękki. Dopraw do smaku i zajadaj ze świeżymi ziołami.

Źródło: https://www.blendman.pl/przepis/wloska-zupa-pomidorowa-z-ciecierzyca-i-makaronem-orzo/