Sałatka CEZAR z kurczakiem

Sałatka CEZAR
z kurczakiem

Składniki


  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy + do skropienia
  • 1/2 większej główki sałaty rzymskiej
  • 5 łyżeczek tartego parmezanu lub grana padano
  • 4 kromki chlebka
  • kilka filecików anchois

SOS

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub 1 łyżeczka octu winnego)
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire

Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na 4 części, doprawić solą i pieprzem oraz wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię (np. grillową lub zwykłą), położyć filety i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiać mięso dodatkową oliwą. Odłożyć na talerz.

Na tę samą patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę chlebek, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Odłożyć na talerz.

Przygotować sos Cezar: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.

Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z połową sosu, wyłożyć do salaterek lub talerzy. Można doprawić solą w razie potrzeby.

Dodać pokrojonego kurczaka, skropić resztą sosu, posypać tartym parmezanem oraz grzankami.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-cezar-z-kurczakiem