
Sałatka CEZAR
z kurczakiem
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka oliwy + do skropienia
- 1/2 większej główki sałaty rzymskiej
- 5 łyżeczek tartego parmezanu lub grana padano
- 4 kromki chlebka
- kilka filecików anchois
SOS
- 4 łyżki majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub 1 łyżeczka octu winnego)
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na 4 części, doprawić solą i pieprzem oraz wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię (np. grillową lub zwykłą), położyć filety i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony, w międzyczasie skrapiać mięso dodatkową oliwą. Odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę chlebek, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Odłożyć na talerz.
Przygotować sos Cezar: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.
Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z połową sosu, wyłożyć do salaterek lub talerzy. Można doprawić solą w razie potrzeby.
Dodać pokrojonego kurczaka, skropić resztą sosu, posypać tartym parmezanem oraz grzankami.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-cezar-z-kurczakiem
Najnowsze komentarze