Sałatka COBB

Sałatka COBB

Składniki


  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 150 g boczku (np. parzonego)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 jabłko lub 1/4 cebuli
  • 70 g sera z niebieską pleśnią
  • sałata np. rzymska, lodowa

Filet z kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć. Doprawić solą i wysmarować oliwą. Grillować 5 minut z jednej strony, przewrócić i grillować kolejne 5 minut. W międzyczasie wymieszać musztardę, miód i oliwę. Połową powstałej mieszanki nasmarować wierzch filetu i grillować jeszcze przez 1,5 minuty, przewrócić na drugą stronę, nasmarować i grillować kolejne 1,5 minuty. Odłożyć kurczaka na talerz i pokroić dopiero po odczekaniu kilku minut.

Boczek pokroić w kostkę i na małym ogniu wytopić aż będzie lekko zrumieniony, odsączyć z tłuszczu. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w kosteczkę i odsączyć na sitku z nadmiaru soku. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki lub ćwiartki. Awokado obrać i pokroić w kostkę, można skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Cebulę pokroić w piórka lub małą kosteczkę. Jabłko pokroić w kosteczkę i również skropić sokiem z cytryny. Ser i sałatę pokroić w kostkę.

Przygotowane składniki układać na talerzu jedne obok drugich paskami. Polać sosem po sałatce przed podaniem.

SOS RANCZERSKI

  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki maślanki*
  • 1/2 ząbka czosnku, startego
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki i koperku
  • 1/3 łyżeczki musztardy szczypta papryki w proszku

* Zamiast maślanki można użyć gęstej śmietany z 1 łyżeczką octu lub soku z cytryny.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-cobb