
Sałatka COBB
Składniki
- 200 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- 150 g boczku (np. parzonego)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 jabłko lub 1/4 cebuli
- 70 g sera z niebieską pleśnią
- sałata np. rzymska, lodowa
Filet z kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć. Doprawić solą i wysmarować oliwą. Grillować 5 minut z jednej strony, przewrócić i grillować kolejne 5 minut. W międzyczasie wymieszać musztardę, miód i oliwę. Połową powstałej mieszanki nasmarować wierzch filetu i grillować jeszcze przez 1,5 minuty, przewrócić na drugą stronę, nasmarować i grillować kolejne 1,5 minuty. Odłożyć kurczaka na talerz i pokroić dopiero po odczekaniu kilku minut.
Boczek pokroić w kostkę i na małym ogniu wytopić aż będzie lekko zrumieniony, odsączyć z tłuszczu. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w kosteczkę i odsączyć na sitku z nadmiaru soku. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki lub ćwiartki. Awokado obrać i pokroić w kostkę, można skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Cebulę pokroić w piórka lub małą kosteczkę. Jabłko pokroić w kosteczkę i również skropić sokiem z cytryny. Ser i sałatę pokroić w kostkę.
Przygotowane składniki układać na talerzu jedne obok drugich paskami. Polać sosem po sałatce przed podaniem.
SOS RANCZERSKI
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki maślanki*
- 1/2 ząbka czosnku, startego
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki i koperku
- 1/3 łyżeczki musztardy szczypta papryki w proszku
* Zamiast maślanki można użyć gęstej śmietany z 1 łyżeczką octu lub soku z cytryny.
Najnowsze komentarze