
Sałatka krabowa
Składniki
- 250 g paluszków krabowych (np. mrożonych)
- 100 g (1 woreczek) ryżu
- 3 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała czerwona cebula
- 200 g ogórków (2 gruntowe lub 1/2 szklarniowego)
- mały pęczek rzodkiewki (opcjonalnie)
- szczypiorek
- koperek
SOS
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
Mrożone paluszki krabowe rozmrozić (np. przez noc w lodówce) lub szybciej w temp. pokojowej. Wyjąć z folii i pokroić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyłożyć na dno salaterki (np. szklanej).
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kosteczkę.
Przygotować sos mieszając składniki i doprawiając solą oraz pieprzem.
Układać kolejno składniki skrapiając sosem, np. w takiej kolejności od spodu: ryż, posiekana czerwona cebula (oprószona solą), odcedzona kukurydza, ogórek (obrany i pokrojony), rzodkiewki, jajka, szczypiorek, paluszki krabowe.
Polać pozostałym sosem i udekorować koperkiem.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-krabowa
Najnowsze komentarze