Sałatka mimoza

Sałatka mimoza

Składniki


  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 6 jajek
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • majonez
  • do dekoracji: natka, szczypiorek lub koperek

Marchewki i ziemniaki wymyć gąbką (nie obierać), włożyć do garnka, posolić, zalać wodą i gotować przez ok. 35 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać.

W międzyczasie ugotować jajka na twardo (ok. 10 minut). Odcedzić, obrać, przekroić na połówki, rozdzielić białka od żółtek. W szklanej salaterce na dnie ułożyć odcedzonego tuńczyka, doprawić solą, pieprzem, dodać parę łyżeczek majonezu i delikatnie rozprowadzić go po rybie. Posypać drobno posiekaną cebulą, oprószyć ją solą i pieprzem. Dodać kolejną warstwę – z białek jaj, startych na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać warstwę marchewki – obranej i startej na tarce o dużych oczkach, a potem ziemniaków. Posmarować grubą warstwą majonezu i posypać żółtkami startymi na tarce – ale tym razem na dronych oczkach. Udekorować zieleniną.

WSKAZÓWKI Można dodać majonez również do środka sałatki, na wybraną warstwę lub warstwy.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-mimoza