
Sałatka mimoza
Składniki
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 6 jajek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- majonez
- do dekoracji: natka, szczypiorek lub koperek
Marchewki i ziemniaki wymyć gąbką (nie obierać), włożyć do garnka, posolić, zalać wodą i gotować przez ok. 35 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać.
W międzyczasie ugotować jajka na twardo (ok. 10 minut). Odcedzić, obrać, przekroić na połówki, rozdzielić białka od żółtek. W szklanej salaterce na dnie ułożyć odcedzonego tuńczyka, doprawić solą, pieprzem, dodać parę łyżeczek majonezu i delikatnie rozprowadzić go po rybie. Posypać drobno posiekaną cebulą, oprószyć ją solą i pieprzem. Dodać kolejną warstwę – z białek jaj, startych na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać warstwę marchewki – obranej i startej na tarce o dużych oczkach, a potem ziemniaków. Posmarować grubą warstwą majonezu i posypać żółtkami startymi na tarce – ale tym razem na dronych oczkach. Udekorować zieleniną.
WSKAZÓWKI Można dodać majonez również do środka sałatki, na wybraną warstwę lub warstwy.
Najnowsze komentarze