Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki


  • sałata rzymska lub lodowa
  • ok. 250 g ugotowanej, zielonej fasolki szparagowej
  • 1 poszatkowana szalotka
  • kilka łyżek sosu winegret
  • sól
  • pieprz
  • 3 pomidory (lub kilka sztuk koktajlowych)
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2-3 łyżki tuńczyka z puszki
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • kilka filecików anchois
  • ⅓ szklanki czarnych oliwek
  • 1,5 łyżki kaparów
  • natka pietruszki

Sos winegret

  • ½ łyżki musztardy Dijon
  • duża szczypta soli
  • ok. 1 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • ⅓ – ½ szklanki oleju lub oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

Sos winegret: musztardę mieszamy z sokiem z cytryny lub octem, dodajemy sól i stopniowo dolewamy olej, cały czas energicznie mieszając składniki za pomocą rózgi lub mieszadła ze sprężynką. Całość można również połączyć w słoiku, potrząsając nim.

Fasolkę szparagową gotujemy dość krótko, powinna pozostać jędrna. Ziemniaki kroimy w plastry, pomidorki i jaja na ćwiartki, a oliwki zostawiamy w całości lub kroimy na plasterki. Fasolkę, jeśli jest długa, kroimy na ok. 2-2,5 cm kawałki, dodajemy do niej poszatkowaną drobno szalotkę i łyżkę winegretu, mieszamy i odstawiamy.

Na talerzu rozkładamy porwane na duże kawałki listki sałaty, rozkładamy ziemniaki, rozkruszamy tuńczyka i skrapiamy całość winegretem. Układamy fasolkę, pomidory i jaja. Na jajach układamy po pół filecika z anchois, znów skrapiamy winegretem, dekorujemy oliwkami, kaparami i poszatkowaną nacią pietruszki. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem i serwujemy.

Źródło: https://www.canalpluskuchnia.pl/przepisy/salatka-nicejska-5