
Sałatka ryżowa
z tuńczykiem
Składniki
- 100 g ryżu np. basmati
- ok. 200 g tuńczyka w oliwie lub oleju (lub w sosie własnym, odsączony + 1 łyżka oliwy)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 plastry ananasa
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 – 2 łyżki majonezu
- płatki chili lub drobno posiekane chili, do smaku (opcjonalnie)
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wysypać na duży talerz
i całkowicie ostudzić (można przygotować z wyprzedzeniem).
Do ryżu dodać tuńczyka z oliwą lub olejem.
Paprykę i ananasa pokroić w drobną kosteczkę.
Kukurydzę oraz fasolkę wyłożyć na sitko, krótko przepłukać i dobrze odsączyć.
Delikatnie połączyć wszystkie składniki z dodatkiem szczypiorku, natki oraz majonezu, w międzyczasie doprawić też solą i pieprzem oraz opcjonalnie chili.
Wyłożyć do salaterki i udekorować.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-ryzowa-z-tunczykiem
Najnowsze komentarze