Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa
z tuńczykiem

Składniki


  • 100 g ryżu np. basmati
  • ok. 200 g tuńczyka w oliwie lub oleju (lub w sosie własnym, odsączony + 1 łyżka oliwy)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 plastry ananasa
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 – 2 łyżki majonezu
  • płatki chili lub drobno posiekane chili, do smaku (opcjonalnie)

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wysypać na duży talerz
i całkowicie ostudzić (można przygotować z wyprzedzeniem).

Do ryżu dodać tuńczyka z oliwą lub olejem.

Paprykę i ananasa pokroić w drobną kosteczkę.

Kukurydzę oraz fasolkę wyłożyć na sitko, krótko przepłukać i dobrze odsączyć.

Delikatnie połączyć wszystkie składniki z dodatkiem szczypiorku, natki oraz majonezu, w międzyczasie doprawić też solą i pieprzem oraz opcjonalnie chili.

Wyłożyć do salaterki i udekorować.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-ryzowa-z-tunczykiem