Sałatka turecka z ciecierzycą

Sałatka turecka
z ciecierzycą

Składniki


  • ok. 500 g ugotowanej ciecierzycy*
  • 1 czerwona papryka konserwowa **
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • mała szczypta soli i 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 młodej cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotować ciecierzycę – odcedzić gotową ze słoika lub ugotować wcześniej namoczoną suchą ciecierzycę.

Paprykę pokroić w małą kosteczkę.

Do salaterki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, dodać cukier, kmin rzymski, płatki chili, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.

Dodać ugotowaną ciecierzycę i posiekaną paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do sałatki.

Dodać posiekany koperek, szczypiorek, natkę. Wymieszać. Można schłodzić w lodówce.

WSKAZÓWKI

* może być gotowa ze słoika lub puszki lub samodzielnie ugotowana

** można użyć gotowej papryki ze słoika

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/turecka-salatka-z-ciecierzyca