Sałatka turecka
z ciecierzycą
Składniki
- ok. 500 g ugotowanej ciecierzycy*
- 1 czerwona papryka konserwowa **
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka płatków chili
- mała szczypta soli i 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 młodej cebuli
- 1 pomidor
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotować ciecierzycę – odcedzić gotową ze słoika lub ugotować wcześniej namoczoną suchą ciecierzycę.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę.
Do salaterki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, dodać cukier, kmin rzymski, płatki chili, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
Dodać ugotowaną ciecierzycę i posiekaną paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do sałatki.
Dodać posiekany koperek, szczypiorek, natkę. Wymieszać. Można schłodzić w lodówce.
WSKAZÓWKI
* może być gotowa ze słoika lub puszki lub samodzielnie ugotowana
** można użyć gotowej papryki ze słoika
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/turecka-salatka-z-ciecierzyca
Najnowsze komentarze