Sałatka z ryżowym makaronem z Chin

Sałatka z ryżowym makaronem z Chin

Składniki


  • 1/4 szklanki słupków julienne
    z marchwi
  • 1/4 szklanki słupków julienne
    z cukinii
  • 2/3 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego
  • 1/4 szklanki kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka nasion czarnego sezamu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  • 1/4 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
  • sól do smaku

Wymieszaj w misce ocet, olej, sos sojowy, rozgnieciony czosnek, tarty imbir, cukier i sól. W innej misce wymieszaj warzywa i makaron ryżowy, mieszankę skrop dressingiem i znów dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną czarnym sezamem.

Źródło: https://www.tescoma.pl/polecamy-przepisy-na-salatki-z-roznych-stron-swiata