
TABBOULEH
Składniki
- 35 g surowej kaszy bulgur
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 pomidor
- 2 gałązki szczypiorku
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól i zmielony pieprz
Ugotować kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i włożyć do miski.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i oderwać listki od gałązek. Drobno posiekać, dodać do miski z kaszą.
Pomidora pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, usunąć nasiona z komór. Pozostały miąższ pokroić najpierw na paski, następnie w kosteczkę. Włożyć do miski ze składnikami.
Dodać posiekany szczypiorek, cynamon, oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można podawać do dań mięsnych, lub np. nabierać porcje sałatki za pomocą liści małej sałaty rzymskiej.
Najnowsze komentarze