TABBOULEH

TABBOULEH

Składniki


  • 35 g surowej kaszy bulgur
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • 2 gałązki szczypiorku
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól i zmielony pieprz

Ugotować kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i włożyć do miski.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i oderwać listki od gałązek. Drobno posiekać, dodać do miski z kaszą.

Pomidora pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, usunąć nasiona z komór. Pozostały miąższ pokroić najpierw na paski, następnie w kosteczkę. Włożyć do miski ze składnikami.

Dodać posiekany szczypiorek, cynamon, oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można podawać do dań mięsnych, lub np. nabierać porcje sałatki za pomocą liści małej sałaty rzymskiej.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tabbouleh