
Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami
i kurczakiem
Składniki
- 1 opakowanie wietnamskiego makaronu ryżowego
- 2 piersi kurczaka
- 1 pokrojona łodyga selera naciowego
- 1 pokrojona dymka
- 1 pokrojony kawałek imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
SOS
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- sok z jednej limonki
- kawałek startego imbiru
- 1 posiekana główna czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 0,5 posiekanego chili
- sezam
Dodatki
- 1 sałata lodowa pokrojona w paski
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 pokrojony ogórek
- opakowanie kiełków
- 4 pomidory
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 posiekana dymka
- pół filiżanki prażonych nerkowców
- pół filiżanki prażonych orzeszków ziemnych
W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Kiedy zawrze wrzucić seler, dymkę, czosnek, imbir i wlać sos sojowy. Włożyć pokrojonego kurczaka. Gotować na jak najmniejszym ogniu pod przykryciem. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić, żeby zmiękł. Odcedzić.
Składniki sosu wymieszać.
W dużej misce połączyć dodatki, kurczaka i makaron.
Polać sosem i wymieszać.
Najnowsze komentarze